miercuri, 2 decembrie 2009

Noi facem diferenta


Am asistat la multe discutii intre prieteni in legatura cu joburile lor sau cu privinta la ce vor sa faca ei "cand vor fi mari". Unii au spus ca doresc sa realizeze ceva important, care sa faca diferenta, iar altii au argumentat ca in domeniul lor nu au ce sa faca, astfel incat sa schimbe cursul intamplarilor, asa ca ei muncesc pentru bani. M-a intristat.
Stiu ca banii sunt un puternic factor de influenta si ca ei ne ghideaza majoritatea alegerilor, dar nu as vrea ca ei sa ne ghideze si pe noi.
Consider ca prin fiecare gest sau actiune a noastra noi schimbam ceva, involuntar sau nu. In afara de natura, noi suntem singurii care avem puterea de a modifica lumea, mentalitatile, comportamentele. Doar noi construim si doar noi distrugem. Stiu ca majoritatea nu avem impact sau vizibilitate in opinia publica, dar asta nu inseamna ca tot ceea ce facem este in zadar sau are relevanta doar pentru noi.
Admir cantaretii care prin muzica lor salveaza vieti, te fac fericit, te motiveaza, te integreaza, iti dau un echilibru, uneori lasa versurile sa vorbeasca pentru tine, te relaxeaza si mai mult decat atat, transmit un mesaj, iar acel mesaj, de multe ori produce schimbare, in bine sau rau. Admir multi oameni!
Intr-o emisiune la “Oprah” a fost invitata Sarah Jessica Parker, care si-a lansat o colectie de haine pe numele "Bitten". Initial m-am gandit la niste haine extraordinar de scumpe, pe care foarte putini si le-ar putea permite, insa gandul mi-a fost imediat infirmat. Aceasta colectie, care cuprinde (pulovare, fuste, pantaloni, trenciuri, costume, rochite, pantofi etc) contine haine care costa pana in 20 de dolari. Deci orice ai cumpara, costa pana in 20 de dolari. Hainele sunt geniale, casual, moderne, in trend si mai presus de asta sunt de foarte buna calitate.
Mi se pare o idee geniala!
Foarte multi oameni bogati, fac actiuni de caritate, care nu pot ajuta decat un segment minim din populatie sau lanseaza colectii de haine sau bijuterii, accesibile doar celor din categoria lor sociala. Sarah a spart tiparele!
Prin acesta colectie ajuta milioane de femei care nu-si permit sa se accesorizeze sau sa fie hip, dar care isi doresc asta din tot sufletul.
Urmatorul invitat in emisiune a fost Stephon Marbury, vestit jucator la Knicks care si-a lansat o linie de adidasi. De ce a facut lucrul asta?
Pentru ca in America si in general in lume, esti etichetat dupa adidasii pe care-i porti. Numai ca in America sunt mai frecvente cazurile in care esti batut sau chiar omorat pentru ca ai o pereche de adidasi originali. Inafara de asta sunt tineri care nu mananca sau care-si dau toti banii stransi de-a lungul timpului pe o pereche de adidasi cul.
Stephon asta, a vrut sa creeze un echilibru, sa dea o sansa egala tuturor, ca intr-un final sa ajunga sa schimbe unele lucruri: sa opreasca violenta intre tineri. Prin urmare, a creat adidasi la fel de buni ca cei scumpi, la fel de moderni si "in", fiecare pereche costand mai putin de 20 de dolari.
Acum nu spun ca fiecare ar trebui sa faca o astfel de afacere (pentru care, ce-i drept ai nevoie de un anumit capital), dar cred cu tarie ca fiecare dintre noi poate si face ceva pentru a shimba lumea.
Eu vreau sa ajung sa schimb unele lucruri prin scris. Nu acum, cand poate sunt neexperimentata, superficiala, comerciala, ciudata...
Dar in timp, cand voi ajunge sa am toate calitatile pe care nu le am acum plus un pic de vizibilitate in ochii publicului, poate am sa schimb ceva. Poate lumea o sa se identifice cu ceea ce scriu si asta o sa-i ajute: in luarea deciziilor, in greseli, in atitudine. Nu stiu. E de ajuns sa starnesc un zambet si tot am realizat ceva. Poate schimb ceva si acum :)
Putem sa schimbam lumea, toti avem puterea, mai ramane ca toti sa ne dorim asta. Chiar daca nu vom revolutiona legile fizicii, istoriei, chimiei, chiar daca nu vom fi eroi sau genii sau mari filozofi, trebuie sa fim constineti ca prin actiunile noastre, bune sau rele...noi facem diferenta.

0 comentarii: