luni, 21 decembrie 2009

Naivitate


Conform dictionarului, "naivitatea" este acea trasatura a cuiva de a fi “lipsit de experienta si de prefăcătorie, simplu, natural, credul si sincer; care vădeste sinceritate si curatenie morală; ingenuu; candid; inocent; care manifestă o viziune copilărească; lipsit de seriozitate”.
Citind aceste definitii incep sa ma intreb de ce ‘naivitatea’ este de cele mai multe ori folosita mai degraba ca un defect decat ca o calitate.
Am invatat ca naivitatea te ajuta sa te ridici, sa te scuturi si sa o iei de la inceput. Sa crezi in tine la fel de mult, sa crezi ca poti. Naivitatea te ajuta la ceva si mai important decat asta: te ajuta sa continui sa crezi in oameni chiar si dupa ce ai acumulat suficiente dovezi ca nu e tocmai intelept. Zic mai important pentru ca pe tine te poti controla si de tine raspunzi tu. The others… nu poti controla dar uneori raspunzi de. … Eu i-as zice un pericol ceva mai mare.
Un om care prefera sa fie naiv are mai multe motive de bucurie . Un om naiv crede si continua. Un om naiv stie cum sa-si reduca suferinta cauzata de inerentele deziluzii si dezamagiri. Un om naiv spera si mai incearca o data.
Un om naiv se indragosteste de o privire, de o fraza, de o intonatie, de o baltoaca in care se reflecta o vrabie, de oameni imperfecti pe care-i ajuta sa se simta, pentru o vreme mai scurta sau mai lunga, perfecti.
Iar la sfarsitul zilei va fi ras si se va fi bucurat mai mult. Va fi adus mai multa bucurie decat omuletii realisti si educati si care fac frumos si socialmente acceptabil.
Naivitatea din dictionar e doar un ideal-tip. Orice cuvant si orice sentiment e doar un ideal-tip pana nu-l facem al nostru.



Intreaba un om naiv cum e ploaia, cum e un bulgare de zapada sau cum e sa iubesti. Cum e sa te indragostesti din sase cuvinte, o expresie si cinci centimetri de banca in parc si o noapte de cineva care nu te vrea. Cum e un autor care-i place. Cum e cand ti se spune ca ai trezit la viata un suflet amortit de propriile fapte monstruoase. Cum e crema de zahar ars sau caramelul. Cum e sa auzi ca ai inseninat o zi ce parea ireparabila. Cum e sa ajuti. Cum e sa faci un cadou neasteptat. Cum e sa trimiti un sms in care scrie: vad un nor la stanga, port bluza alba, ce frumos ninge, ma cam prea gandesc la tine, mi-am luat cercei.
Intreaba! Si poate o sa-ti para rau ca nu poti fi si tu naiv.

0 comentarii: